2018. máj 03.

A szorongás szabadsága

írta: Introvertált aktivista
A szorongás szabadsága

Néha azon gondolkodom, vajon mennyire előnyös számunkra, hogy az interneten szinte bármilyen információ hozzáférhető, megválaszthatjuk a világnézetünket, hogy miről mit gondolunk, a hitünket és talán a sorsunkat is akár. Ha most azt gondolod, hogy egy elvakult, szemellenzős, fanatikus, a középkori viszonyokat visszasíró valaki vagyok, akkor nincs igazad. Mondom, miért.

Volt idő, nem is olyan régen, amikor nagyjából adott volt, miről mit kell gondolni. Kevés dolgot választhattak meg az emberek saját maguk, és talán sokkal beszabályozottabb világban éltek. Talán dogmák, ősrégi, senki által meg nem kérdőjelezett rendszer és szabályok között. Nem kellett sokat gondolkodni. Persze, ennek rengeteg árnyoldala is volt. Ráadásul, nem is biztos, hogy így volt - talán csak utólag rekonstruáljuk így a régi emberek életérzését. Biztosan voltak akkor is kritikus gondolkodók, önálló véleménnyel és világnézettel bírók.

Az viszont eléggé valószínű, hogy az információ, ilyen mennyiségben, mint ma, nem volt elérhető. Ma bármire rákereshetünk, bármiről olvashatunk, a világ kinyílt, szinte minden elérhető, amit csak tudni szeretnénk. Ez egyfelől végtelen szabadságot biztosít számunkra - másfelől, a jobban belegondolunk, eléggé szorongáskeltő is lehet. Vegyünk csak például a blogunk egyik fő témáját, az egészséges életmódot. Bizony, fel kell kötni a gatyánkat, ha komolyabban utána akarunk járni, valójában mi egészséges és mi nem az, és nem csupán bekajálunk egy jól megírt, szép és fitt nőkkel illusztrált képet egy színes magazinból. Az egészséges életmód trend és elképzelhetetlenül nagy üzlet. A csapból is ez folyik - vagyis, várjunk csak! Vajon ami a csapból folyik, az egészséges-e? Egyre-másra olvasni arról, hogy nem az, mert a tele van a fogamzásgátló gyógyszerek maradványaival, és ez tehet a meddőségről meg sok egyéb bajról is, inkább kerüljük el. Igyunk helyette ásványvizet! Aham, és ezt a kutatást (ha volt ilyen egyáltalán) ki finanszírozta? A Vízművek? Egy ásványvízgyártó cég? Vagy egy független kutatócsoport? Hahaha! 

vegansis0504.jpeg

Aztán kattintok kettőt és azt olvasom, hogy az ásványvizek marhára károsak ám, mert tele vannak a tárolás során a műanyag palackból kioldott vegyületekkel, és ráadásul olyan eljárással csírátlanítják őket, melyek egészségkárosító hatásúak. Márpedig inni kell, sokat, ebben legalább minden szakértő és orvos egyetért. De mit?  Jól lesz a csapvíz, döntöm végül el, mert olcsóbb, meg nem termelek vele egy csomó műanyag szemetet.

De hogy valóban jót teszek-e a magamnak? Mindegy, hagyjuk. Majd az egészséges étkezés terén behozom a lemaradást. Lássuk csak. Szerencsére, ma már elérhetők a szuperfoodok. Beügetek a bioboltba, megveszem a goji bogyót (ott kiderül, hogy dzs-vel ejtik, nem j-vel, de nem baj), a chia magot, az avokádót meg a quinoát, amit leírni is nehéz volt megtanulni, de nem baj, kiejteni egyszerűbb. Boldogan kanalazom a fizetés utáni első héten, utána már nem nagyon, mert elfogyott a pénzem, élhetek parizeren a hónapban, de legalább szuperfoodabban étkeztem a hónap első felében, ezért már tuti az egészség és az örökélet. Aztán szembe jön velem egy cikk, hogy teljesen felesleges ilyesmiket enni, a hazánkban elérhető élelmiszerek is éppolyan jók (vagy inkább: ezek az egzotikus csodák sem csodatevők valójában), ráadásul egy csomó esőerdőt kiirtanak miattuk, hát hagyom a szuperfoodokat a fenébe, úgysincs rá pénzem. Jó lesz a krumpli is.

Krumpli? Haggyámá! Hát a krumpli az übergáz, magas a glikémiás indexe, egyszerű szénhidrát, majdhogynem méreg, az ősember se evett krumplit, mert nem termelte meg magának. Csak azért terjedt el, mert a termése a föld alatt van, biztonságban a pusztításokkal-háborúkkal szemben, nagy a terméshozama, ami az éhínségek idején jól jött. De azóta csak a baj van vele. Különben is, együk azt, amit az ősember, mert a szervezetünk néhány ezer év alatt nem alkalmazkodott a gabonához meg az egyéb népélelmezési cikkekhez, ez logikusan hangzik amúgy. Na jó, de mit evett az ősember? Mármint, valójában? Húst tojással kókuszolajon pirítva, desszertnek paleo sütit eritrittel és mandulaliszttel? Nem hinném.

Hüvelyeseket se együnk, mert az egészségtelen, míg a teljes értékű növényi étkezésnek a hüvelyesek fogyasztása az egyik alapja. Szója? Dehogy, a szója fitoösztrogén-bomba, ha nő vagy, meddő leszel tőle, ha férfi, akkor impotens és a Titanicot elandalodva néző házipapucs. Szója? Az ázsiai nők kevésbé szenvednek a menopauzától a rendszeres szójafogyasztás miatt, és a mellrák kockázatát is csökkenti. A cukor maga a fehér méreg. Eritrit, xilit? Egyes tanulmányok szerint a szájban lévő baktériumoknak jók, a bélben éldegélőknek már kevésbé. Száj vagy belek. Your choice. De legalább fogyni lehet tőle. De rosszabb, mint a cukor, inzulinválaszt ugyanúgy kivált, mint a cukor, valódi cukortartalom nélkül. Ketogén vagy high carb low fat? És ha sportolsz, mennyi fehérjére van szükséged valójában? (Nem a Biotech kutatásai szerint...)

 Megvan! Legyen az a mérce, hogy mit mond a tudomány. Nyilván, ha aurahegesztő Gizike kiingázta, hogy valami egészséges, az még nem életbiztosítás. De az orvosok nem tévednek, és esküt is tettek, nem hazudnak. Ez biztosan így is van egyébként. Lássuk akkor, mit mond a kutató, a dietetikus, a gasztroenterológus. Ja, hogy melyik? Mert sokan sokfélét mondanak... Tudományos (vagy annak látszó) publikációkat olvashatunk lépten-nyomon, és valójában a legtöbben nem is értjük pontosan, miről beszélnek benne az evidence-based medicine jeles képviselői. Nem beszélve arról, ki finanszírozta a kutatásokat, mi volt a vizsgálatvezető elvárása, stb, stb, mert ezek mind befolyásolhatják az eredményt. Mi fog hát akkor dönteni? A saját meggyőződésem? A véleménybuborék, amiben szeretek élni? Az, amelyik a legkevesebb kognitív disszonanciát okozza? A józan paraszti ész? (Az micsoda pontosan?)

Az egészséggel, egészségpszichológiával kapcsolatos diskurzusok fókusza az elmúlt évtizedekben a prevencióra került át. Ez nagyszerű, hiszen jobb megelőzni, mint orvosolni a bajt. A megelőzés záloga pedig az egészséges életmód. Ha egészségesen élsz, egészséges is maradsz. Ha tied a kontroll afelett, hogy mit viszel be a szervezetedbe, akkor ez azzal a kontrollérzéssel is járhat, hogy elkerülheted a betegségeket, melyek korunk egyik fenyegető árnyai. Olyannyira, hogy ennek külön posztot is szentelünk majd. De hogy hogyan étkezz a lehető legegészségesebben? A túl sok információ megnövelheti az egészségszorongást és csökkentheti a kontroll érzését. Szorongani pedig egészségtelen, főleg hosszú távon és főleg intenzíven. Néha egyszerűbb egy beváltnak tűnő irányzatot követni, mint igyekezni fent tartani a fejünket az információ-óceánban. Egyszerűbb, de nem biztos, hogy egészségesebb..

Ha vegán vagy, akkor az a vezérlőelved, hogy nem eszel semmit, ami állati eredetű, ami az állatok kihasználásával jár. És ha már így döntesz, akkor választhatod a whole food plant based irányzatot. De hogy ez egészségesebb is? Attól függ, hova kattintasz. Egy azonban eléggé valószínű. Ha amennyire csak lehet, elkerülöd a feldolgozott élelmiszereket, nem teszel rosszat magadnak. Konzerv helyett friss áru, növényi pástétom helyett natúr csicseriborsókrém, készétel helyett házilag elkészített koszt. Nem kell csiribiri pótkajákat enni - növényi sajtot, gabonakolbászt, szójanuggetset. Az elég valószínű, hogy amit egy gyárban állítottak elő, az kevésbé egészséges mint amit te készítesz el magadnak, adalékok nélkül, frissen. A többi kérdés pedig... Egyszer végül is mind meghalunk. De ha lehet, akkor az állatok ne haljanak meg miattunk.

Szólj hozzá

információ egészséges életmód vegán növényi étrend egészségpszichológia