2018. máj 24.

All you can eat, avagy mennyi gyümölcsöt ehetünk?

írta: Introvertált aktivista
All you can eat, avagy mennyi gyümölcsöt ehetünk?

 

 

Dr. Michael Greger, a nutritionfacts.org oldal kutató orvosának videója gyümölcsfogyasztás vércukorszint-növelő hatásáról. 

Manapság több olyan étrend is divatban van, amely a gyümölcsöket hizlalónak minősíti. Ez önmagában is teljesen értelmetlen, hiszen nincsenek "hizlaló" és "fogyasztó" ételek, kalóriadeficit és kalóriatöbblet van. A szénhidrát-kontrollon alapuló étrendbe is nehezen illeszthető bele a gyümölcsfogyasztás, éppen a magas cukortartalom miatt. Aki fogyni akar, az ne egyen gyümölcsöt, vagy ne egyen hat óra után, vagy csupán teliholdas éjszakákat követő reggel, testedzés után, az anabolikus ablak kritikus periódusa alatt.  Ez persze több kutató érdeklődését is felkeltette. Vajon az egészségesnek tartott gyümölcsöket is tiltólistára kell tennünk végül?

Az eperszezonnal most indul a hazai gyümölcsök szezonja. Végre elfelejthetjük a szikkadt narancsokat, unhatjuk a banánt, megfeledkezhetünk a szőrös kiviről és a hipermarketban hagyhatjuk a méregdrága egzotikus import gyümölcsöket. A piacon már elérhető a friss, helyi eper, a bokrokon piroslik a ribizli, kanyarban a málna, nem beszélve a barackokról, dinnyékről és egyéb mennyei csemegékről. Komoly, hogy csupán patikamérlegen kimérve, napi alig néhány dekát fogyaszthatunk a természet bőséges ajándékaiból, szigorúan kerülve, hogy pukkadásig tömjük magunkat a fáról frissen leszedett, lédús csodákkal?

Egy nemrég készült, több tanulmányt átölelő metaanalízis tanúsága szerint többet fogytak azok, akik beikattak az étrendjükbe gyümölcsöt, mint azok, akik nem. Természetesen csak és kizárólag a gyümölcsről (a teljes gyümölcsről) van szó, nem pedig a fruktózról mint gyümölcsökből kivont édesítőszerről vagy a különféle boltban kapható levekről. És ez még csak a hizlaló - nem hizlaló dimenzió. Mi a helyzet a hyperglikémiával és az inzulinválasszal?

A gyümölcsök pozitív hatását először más tápanyagok (pl. rostok antioxidánsok) jótékony hatásával magyarázták. Aztán kiderült, hogy a frissen préselt, tehát rosttalanított, de nem feldolgozott gyümölcslének is hasonló a hatása. Mit jelent ez? Addig igaz, hogy a gyümölcsfogyasztás - ahogy ezt eddig is tudtuk - hirtelen megemeli a vércukorszintet, mint bármilyen más elfogyasztott cukor. A feldolgozott, finomított cukor így emeli a vércukor szintjén, ha egy grafikonon szeretnénk ábrázolni:

bloodsugar1.png

90 perc elteltével a vércukorszint a cukorfogyasztás előtti szintnél alacsonyabb értékre zuhan vissza a rengeteg inzulintermelődés miatt, a szervezet pedig úgy reagál, mintha éheznénk, ketontesteket küldve a véráramba. Aztán az egyik csoportban bogyós gyümölcsöket is tettek  cukros vízbe, amelyről azt gondolnánk, a benne lévő cukor még inkább rontja a már eleve cukrozott víz hatását. Azonban nem ez történt! A természetes gyümölcscukor jelenlétének hatására ugyanis a vércukorszint hirtelen kiugrott (eddig ismerős), ám utána nem következett be a hipoglikémiás mélyrepülés, hanem visszaállt az eredeti állapot:
bloodsugar2.png
A vércukorszint szimplán csak megemelkedett és visszaállt, nem tolódott túl a potméter, nem kerültek ketontestek a véráramba. Hogy kizárják a rostok hatását, turmixolt bogyósgyümölcsökkel is megismételték. itt is megvolt az inzulinválasz, ezt a szilárd táplálékhoz képest kevéssé csökkentette a lé, ám 90 perc elteltével ugyanúgy visszaállt a vércukorszint, elmaradt a hipoglikémiás hullám. A vizsgálatok tehát azt találták, hogy fehérkenyér és bogyósgyümölcs keveréke csökkenti az inzulinválaszt, holott több szénhidrát jut így a szervezetünkbe.
bloodsugar3.png
Összefoglalva: amikor cukrozott leveket iszunk vagy sok cukrot eszünk, akkor annyi inzulin termelődik, hogy végül az eredeti alá képes menni a vércukorszintünk. Ekkor ketontesteket küld a vérbe a szervezet, mintha éheznénk. Ha azonban eszünk mellé gyümölcsöt, akkor azt gondolnánk, még rosszabb lesz a helyzet a fruktóztól, ám épp az ellenkezője történik! Nem következik be a hipoglikémiás periódus, nem kerül 90-120 perccel a cukor elfogyasztása után a szervezetünk olyan állapotba, mintha éheznénk. Dr. Greger ezért azt javasolja: ha már süteményt eszünk, akkor fogyasszunk hozzá nyers gyümölcsöt, elsősorban bogyós gyümölcsöket. 
De még jobb, ha csak gyümölcsöt eszünk. Nem lehet túladagolni. 
(Forrás: https://nutritionfacts.org/)
Szólj hozzá

információ egészséges életmód vegán növényi étrend