2018. jún 05.

Naponta egy alma...

írta: Introvertált aktivista
Naponta egy alma...

vegansisblog0605.jpeg

A NutritionFacts.org új videójában arról beszél dr. Greger, vajon igaz-e a mondás: Naponta egy alma az orvost távol tartja. Az AMA nemzetközi orvosi újságban publikált cikk szerint az alma segíti a fogyást, lassítja a neurodegeneratív folyamatokat, csökkentheti az asztma tüneteit, a daganatok méretét, és elősegíti a kardiovaszkuláris rendszer egészségét. Mivel az alma eléggé olcsó (összevetve például a drága gyógyszerekkel), jelentősen csökkenthetőek lennének a TB-kiadások. (Az eredeti szövegben national health care spendig volt ofkorz, de mi miért ne inkább a magyar egészsgügy kiadásait csökkentenénk, nem igaz?). A vizsgálatban - ahogy ez lenni szokott - 2 csoportot hasonlítottak össze: a naponta almát evők és a nem evők csoportját. Ezután megkérdezték őket, voltak-e orvosnál, beutalták-e őket kórházba az elmúlt hónapban, szedtek-e a gyógyszert. 8000 embert interjúvoltak meg összesen, és közülük csak minden tizedik számolt be arról, hogy az elmúlt 24 órában almát evett volna. Szóval ez az adat nem támasztja alá az elméletünket. Talán ennél többre van szükség? Talán az alma nem szuperfood? És van-e értelme egyáltalán szuperfoodokról beszélni, egy csodálatosnak hitt ételt kiemelni és hájpolni. Of course not! Talán nem egy-egy ételben, hanem egy egész étrendben érdemes keresni a "csodát", a gyógyító erőt.

Azonban a vizsgálati személyek egy kisebb hányada, akik naponta ettek almát, mégis kevesebb felírt gyógyszert szedtek, mint a többiek. Talán akkor úgy kellene használunk ezt a szólást, hogy napi egy alma a gyógyszerészt távol tartja? A videóban gyors számolást végeznek, hány milliárd dollárral csökkentené ez az éves egészségügyi kiadásokat Amerikában, ha mindenki almaevő lenne, és eléggé valószínűnek tűnik, hogy nem lenne ez másként nálunk sem. Aztán később kiderül, hogy ezt az írást április elsején, azaz a bolondok napján publikálták, ami megmagyaráz egyébként néhány módszertani homályosságot.

De aztán elvégeztek egy másik, immáron komoly vizsgálatot annak modellezésére, hogyan hatnak a a sztrók és a szívroham halálozási arányaira a koleszterincsökkentő gyógyszerek vs. az alma. Ezt a vizsgálatot az Egyesült Királyságban végezték orvosok. Ebből a világosan kitűnt, hogy minél több gyümölcsöt eszik valaki, annál nagyobb valószínűséggel csökkenti a szívroham kockázatát, és koronária betegségek kialakulását. 

Ez a hatás már napi egy adag almánál is kimutatható volt. 50 év feletti populáció esetében a halálozási arányt (még mindig szívbetegségekről beszélünk) éppolyan hatékonyan csökkentette az alma, mint a koleszteringyógyszerek. Az egy dolog, hogy az alma olcsóbb. Azonban mellékhatásai sincsenek! Igaz, teszi hozzá a narrátor, az USÁ-ban az alma valamivel drágább, mint a gyógyszer, nem is beszélve az időrabló és megterhelő rágcsálásról... 

Azonban, ha lehet, mi válasszuk inkább mégiscsak az almát!

Szólj hozzá

gyümölcs egészséges életmód növényi étrend