2018. nov 09.

Napi tucat, avagy a superfoodok a piacon vannak

írta: Introvertált aktivista
Napi tucat, avagy a superfoodok a piacon vannak

Ha Téged is, akárcsak minket, foglalkoztat, mit jelent az egészséges étkezés, mit együnk és mit kerüljünk, akkor biztosan számtalan honlapot, könyvet, cikket és reklámot elolvastál már. Talán Te is elgondolkoztál azon, hogy lehet, hogy néha az irányelvek homlokegyenest ellentmondanak egymásnak. Talán Téged is aggodalommal tölt el, hogy szinte minden, ami egészségesnek van kikiáltva, az méregdrága, vagy legalábbis nehezen beszerezhető, és olvastad már elbizonytalanodva egy szuperegészségesnek hirdetett élelmiszer hátoldalán a hosszas felsorolást érhetetlen nevű hozzávalókkal és alkotóelemekkel tarkítva. Találkoztál gyorstalpalón végzett táplálkozási tanácsadókkal, jártál biorezonancia-vizsgálatot végző gyógyász(?) panellakásból átalakított, külvárosi rendelőjében és hallgattál a megmondóemberre, aki arcodba tolta a tutit és közben észrevétlenül eladta Neked a saját termékét tizenötezer forint plusz szállítási költség értékben. (Én igen, és PTSD-szerű tüneteimet is szeretném feldolgozni ezzel a poszttal.)

photo_collage_20181109_125619613.jpg

Dr. Michael Greger nem megmondóember, nem gyorstalpalót végzett franctudjamilyen gyógyász és nem is bioezoterikus auracoach. Hanem orvos. Persze a könyvének címe alapján (Hogy ne halj meg - eredetiben How not to die) gondolhatnánk, hogy csak egy furfangos és széllelbélelt marketinges, aki meggyőz a csodadiétája egyedüli sikerességéről, aztán a farvizen elad Neked három üveggel a hipervitaminjából, ami mindenre IS jó, különös tekintettel az egészségre és a betegségekre. De nem. Dr. Greger a teljes értékű növényi étrend (eredetiben: whole food plantbased diet) elkötelezett híve, tehát ha Te megrögzött húsevő vagy, akkor hiányolni fogod a könyvéből a baconbe tekert rozmaringos csirkemellet és a sovány marhát. Ám Dr. Greger egyébként nem azzal operál elsősorban (pl. mert nem sebész), hogy miért nem jó Neked a tej, a tojás meg a hús. Sokkal inkább azzal érvel, mennyire jó Neked, ha növényeket eszel.

hownottodie.jpg

A könyv két részből áll. Az elsőben dr. Greger számba veszi az amerikai lakosság halálozásáért felelős leggyakoribb megbetegedéseket és mindegyikről leírja szaklapokban megjelent publikációk alapján, hogy ezek hogyan lennének megelőzhetőek a teljes értékű növényi étrend segítségével. Orvosi szaklapok cikkeire, metaanalízisekre hivatkozva vezeti fel, miért előnyös a növények fogyasztása, és saját kutatásait is megidézi. És oké, a könyvért fizetned kell, hacsak nem a könyvtárból kölcsönzöd ki, vagy kéred kölcsön egy békésen legelésző barátodtól, netán töltöd le valahonnan, ami ugyan etikátlan ám általánosan bevált módja a tartalomszerzésnek, de mindössze ennyi az összes befektetés, amit az életmódváltásra szánnod kell. Dr. Greger ugyanis nagyjából ezekre a kutatásokra tette fel az életét (s mi drukkolunk is neki nagyon, hogy ne haljon meg), ezért ingyenes videókban is közzéteszi kutatásai eredményét a magyarul még nem olvasható oldalán, melyen reklámok nélkül nézhetsz végig többszáz videót egészségügyi témában.

A második részben pedig közzétesz egy általa napi tucatnak (daily dozen) nevezett listát arról, hogy mit érdemes  ennünk minden nap, hogy megőrizzük az egészségünket.  12 ételt sorol fel az orvos, illetve, nem mindet tudod megenni, erről beszélünk még. És tudod, mi benne a legjobb? Hogy mindegyik étel nevét ki tudod ejteni. Nincs acai- és goji bogyó, quinoa és chiamag, sőt még avokádó, gránátalma és kókuszolaj sem. Semmi trendi, fancy, felkapott, drága, superfoodnak kikiáltott, néhány évvel ezelőtt teljesen ismeretlen élelmiszer. Csupa olyan tétel szerepel a listán, amit meg tudsz venni, ha kimész a piacra és útba ejted utána a közértet. Arról is szól az orvos, mennyi az ajánlott napi mennyiség ezekből az ételekből. Egy következő bejegyzésünkben sorra is vesszük őket.

dailydozen.jpg

Addig is: Keep calm and eat the daily dozen! 

Szólj hozzá

információ egészséges életmód növényi étrend