2018. nov 18.

Mindennapi superfoodjaink, avagy napi tucat I.

írta: Introvertált aktivista
Mindennapi superfoodjaink, avagy napi tucat I.

Az előző posztunkban megígértük, hogy számba vesszük a Dr. Greger által ajánlott Napi Tucat egyes menüpontjait, melyeket minden nap érdemes a szánkba venni. A  lista legfőbb erénye, hogy a legtöbb tétel nagy valószínűséggel van Neked is otthon, vagy ha nem, hát könnyűszerrel beszerezhető. Mivel dr. Greger amerikai, s ott olyan különös mértékegységeket használnak, mint gallon és font, ne lepődjünk meg, ha az ételek mennyiségét is csészében adja meg. Egy csésze (cup) grammra átszámolva nagyon eltérő mennyiséget adhat ki az ételtől függően, így legjobb, ha tényleg a csészére hagyatkozunk. Később, amikor a mennyiséget megszokja a szemünk, elég lesz majd ránézésre adagolni. Lássuk akkor a lista elemeit! Illusztrációképpen az Instagram-oldalunk fényképeiből válogattunk.

1. Lenmag. Dr, Greger napi egy evőkanál elfogyasztását javasolja. Le lehet tudni rögtön éhgyomorra bevéve és elrágcsálva, de belekerülhet a zabkásánkba vagy gyakorlatilag bármibe, amit el tudunk képzelni lenmaggal. Dr. Greger darált lenmagot javall. Mi leginkább az edzés utáni zabkását szórjuk meg vele, s máris le van a gondja. Zabkása híján valahogy becsempésszük a szánkba napközben, amikor egy kicsit nem figyelünk.


vgs1118f.jpg

2. Keresztesvirágú zöldségek. Ha már az iskolás évek alatt se a biológia magolásával töltötted az idődet, akkor eláruljuk, ezek a következők: káposzta, karfiol, brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta. Fél csésze nyersen vagy negyed csésze csíra belőlük az ajánlott adag. Persze, mérés után aztán meg lehet főzni őket. 

vgs1118c.jpg

3. Leveles zöldek. Ehhez nem kellenek elmélyült növénytani ismeretek: a salátafélékre gondol itt az orvos. A spenót is ide tartozik. Naponta két csészényit kell legelni belőlük. 

vgs1118s.jpg 4. Egyéb zöldségek. Minden más, ami az előző két tételbe nem tartozik bele. Hagyma, paradicsom, paprika, répa és minden, ami elérhető. Napi kétszer fél csésze a minimum, de sose bánd, ha véletlenül több is becsúszna. 

vgs1118.jpg

5. Hüvelyesek. Ez klasszikusan babot, lencsét, sárgaborsót, csicserit jelent, de Greger doktor a tofut is ide sorolja. Napi háromszor fél csészényit vegyünk magunkhoz belőlük.  Remekül stabilizálják a vércukorszintet, így inzulinrezisztencia, diabétesz esetén különösen ajánlott a fogyasztásuk. Vegán Sisters tipp: a csicserilisztből készített "omlett" remek egy ráérős vasárnap reggel, vagy edzés utáni fehérjeforrásként is megállja a helyét. A legtöbb hüvelyesnek 19-22 gramm között van a fehérjetartalma (a csirkemellnek 21 gramm), így fehérjehiányban sem fogunk elhullani, még akkor sem, ha nemvegán ismerőseink kitartóan aggódnak emiatt.

vgs1118h.jpg

6. Bogyós gyümölcsök. A különféle berryk vércukorszintre gyakorolt hatásának már szenteltünk egy posztot, így nem is lehet kérdés, hogy napi egy csészével betolunk az arcunkba ellenvetés nélkül. Amennyiben aszalt formában kívánjuk magunkhoz venni, negyed csésze is elég lesz. Ezeket általában a mirelit osztályon tudjuk beszerezni, lévén rövid ideig tart a szezonjuk. Szóba jöhet eper, málna, áfonya, szeder, ribizli. Reggel a turmixnak szép színt ad, zabkásába is kiváló, de fagyit is csinálhatunk belőle, ha minden kötél szakad. 

vgs1118b.jpg

Hamarosan folytatjuk a hátralévő hat tétellel. Addig is: Keep calm and eat the daily dozen!

Szólj hozzá

egészséges életmód vegán növényi étrend