All you can eat, avagy mennyi gyümölcsöt ehetünk?
Dr. Michael Greger, a nutritionfacts.org oldal kutató orvosának videója gyümölcsfogyasztás vércukorszint-növelő hatásáról.
Manapság több olyan étrend is divatban van, amely a gyümölcsöket hizlalónak minősíti. Ez önmagában is teljesen értelmetlen, hiszen nincsenek "hizlaló" és "fogyasztó" ételek, kalóriadeficit és kalóriatöbblet van. A szénhidrát-kontrollon alapuló étrendbe is nehezen illeszthető bele a gyümölcsfogyasztás, éppen a magas cukortartalom miatt. Aki fogyni akar, az ne egyen gyümölcsöt, vagy ne egyen hat óra után, vagy csupán teliholdas éjszakákat követő reggel, testedzés után, az anabolikus ablak kritikus periódusa alatt. Ez persze több kutató érdeklődését is felkeltette. Vajon az egészségesnek tartott gyümölcsöket is tiltólistára kell tennünk végül?
Az eperszezonnal most indul a hazai gyümölcsök szezonja. Végre elfelejthetjük a szikkadt narancsokat, unhatjuk a banánt, megfeledkezhetünk a szőrös kiviről és a hipermarketban hagyhatjuk a méregdrága egzotikus import gyümölcsöket. A piacon már elérhető a friss, helyi eper, a bokrokon piroslik a ribizli, kanyarban a málna, nem beszélve a barackokról, dinnyékről és egyéb mennyei csemegékről. Komoly, hogy csupán patikamérlegen kimérve, napi alig néhány dekát fogyaszthatunk a természet bőséges ajándékaiból, szigorúan kerülve, hogy pukkadásig tömjük magunkat a fáról frissen leszedett, lédús csodákkal?
Egy nemrég készült, több tanulmányt átölelő metaanalízis tanúsága szerint többet fogytak azok, akik beikattak az étrendjükbe gyümölcsöt, mint azok, akik nem. Természetesen csak és kizárólag a gyümölcsről (a teljes gyümölcsről) van szó, nem pedig a fruktózról mint gyümölcsökből kivont édesítőszerről vagy a különféle boltban kapható levekről. És ez még csak a hizlaló - nem hizlaló dimenzió. Mi a helyzet a hyperglikémiával és az inzulinválasszal?
A gyümölcsök pozitív hatását először más tápanyagok (pl. rostok antioxidánsok) jótékony hatásával magyarázták. Aztán kiderült, hogy a frissen préselt, tehát rosttalanított, de nem feldolgozott gyümölcslének is hasonló a hatása. Mit jelent ez? Addig igaz, hogy a gyümölcsfogyasztás - ahogy ezt eddig is tudtuk - hirtelen megemeli a vércukorszintet, mint bármilyen más elfogyasztott cukor. A feldolgozott, finomított cukor így emeli a vércukor szintjén, ha egy grafikonon szeretnénk ábrázolni: